Fra lek til bilde

Fra lek til bilde

Forfatteren Kjartan Fløgstad ga bursdagsintervju til Klassekampen. «Ta et morsomt portrett», var bestillingen fra fotosjefen.

Portrett er nesten alltid arrangerte bilder. Som leser ser du at bildet ikke er «et øyeblikk av virkelighet». Men et godt portrett er et møte mellom fotografen, personen på bildet, og ideelt sett også deg som betrakter.

For å ta et «morsomt» bursdagsbilde av Fløgstad, stakk jeg innom Festmagasinet Standard på veien opp til forfatterens bolig. Jeg fant dessverre ikke morsomme fløyter og teite hatter, men jeg fant en innmari fin gassballong.

Jeg har aldri møtt Fløgstad før, og var selvfølgelig spent på om han ville være med på leken. Det ville han heldigvis.

Men først tok vi noen helt streite bilder:

Ute i hagen var det litt vind, og ballongen fløy alle veier. Men takket være en tålmodig forfatter, fikk jeg knipset 252 bilder av Fløgstad med ballongen, og da jeg var ferdig å sortere hadde jeg en håndfull som så ut til å kunne trykkes.

252 bilder av Kjartan Fløgstad med ballong.

Her er noen av bildene vi på desken ikke valgte til avisa:

Når den som skal fotograferes er mer enn tålmodig, og har satt av tid til selve bildene, er det mulig å leke seg fram til et ordentlig blinkskudd.

Da avisen gikk i trykken var det med dette bildet. Fløgstad skriver med ironi og humor, og det er kanskje et glimt av den ironiske siden hos forfatteren vi får se i bildet:

Oslo 03.06.18: Forfatter Kjartan Fløgstad fyller 75 på fredag. Foto: John Trygve Tollefsen

NB: Bildet øverst på siden er min favoritt. Litt mer undrende, litt mer hemmelighetsfullt. Men som et portrett av forfatteren på hans 75-årsdag, tror jeg vi valgte riktig med bildet over.

Saken kan for øvrig leses her, i Klassekampens nettutgave:
https://dagens.klassekampen.no/2019-06-07/skriver-fra-hjertet

Hele sisteutvalget av bilder kan sees i arkivet.