Den magiske bryteren

Finnes det en snarvei til finere bilder og portretter? Svaret kan ligge i en bryter på veggen.
Da jeg var i praksis som fotojournaliststudent, kom kollegaen min tilbake med noen veldig fine portretter fra Stortinget. Det er en bygning jeg aldri helt hadde fått til.

Lys og farge
Vi er ofte bevisst på at å få nok lys når vi tar bilder. Men lys har også farge. Glødelamper er som regel gule, lysrør er ofte grønne, og lyset ute er gjerne blåere. LED-lamper kan finne på all slags ugagn.
Når vi kombinerer flere lyskilder, for eksempel både et vindu og ei taklampe, får vi blandingslys med forskjellige farger.
Hjernen vår er god til å kompensere for blandingslys. Først når forskjellene i farge er store, legger vi merke til dem. Er vi ute og går i marka i blått kveldslys, ser vi veldig tydelig hyttevinduer som gule.

Kameraet ser alt
Kameraet har ikke annet valg enn å se de fargene vi har i bildet. Gjennom å endre hvitbalansen får bildet «riktig» farge, uavhengig av om vi er ute eller inne. Men hvitbalansen slutter å gjøre nytten I blandingslys.
Tar vi bilde av noen ved et vindu, kan det se fint ut med det blotte øyet. Men når vi ser på bildet har kanskje den delen av ansiktet som er vendt inn fått et lite gulskjær.

Skru av lyset
Problemet med å ta bilder på Stortinget, ligger i de utallige lyskildene. Der er det både gult og gulere lys, grønt lys og ikke minst masse blått dagslys. Alt dette mikses sammen. Og bildene mine ble ikke gode.
Kollegaen min hadde ett råd til meg: Ta med den som skal fotograferes inn på kontoret, eller i rommet ved siden av vandrehallen. Der finnes det nemlig lysbryter, og man kan skru av lyset. Når du skrur av det kunstige lyset, gjenstår bare dagslyset.

Hvorfor dagslys
Dagslys har én farge, noe som gjør fargene i bildet balanserte og fine. I tillegg fungerer vinduer som store softbokser. Vinduet er en kjempestor lyskilde. Det gir myke overganger, mellom lyst og mørkt.
Med vinduet som lyskilde, kan du flytte rundt på den du fotograferer til du finner den riktige vinkelen, og den lyssettingen som passer bildet. Det gir store muligheter til variasjon, for eksempel mellom solsiden og skyggesiden av bygget.

Skru på lyset
Vinduslys er et godt sted å starte. Men det er ingen fasit. Det kan være for lite lys, eller det kan være feil uttrykk for bildet du ønsker å lage. Forsøk da å starte med et mørkt rom, og legg til lyskildene dine enkeltvis.
Se hvordan lyset fungerer, hvilken farge det har, og hvilke skygger det skaper. Kanskje bare taklampa, eller bare nattbordslampa er det riktige valget. Eller i tilfellet under: operasjonslampa.

Et lite apropos: lysrør (og sparepærer) sender ut lyset i en frekvens, og mangler visse farger i spekteret. Det innebærer at du må skru ned lukkertiden for å få med «hele» lyset. Om du tar bilder i dette lyset med rask lukker, kan du få rare farger og bare lys i deler av bildet. Unngå også elektronisk lukker i slikt lys, for det blir ofte bare rør.
Blitz har også farge
Synes du folk blir bleike og rare når du bruker blitzen? Sjekk ut filter til blitzlyset. Har du kjøpt en litt større blitz, fulgte det kanskje med to plastlokk – ett grønt og ett gult. Disse er der for å balansere blitzlyset mot det øvrige lyset der du tar bilde.


Har du gjort deg noen erfaringer med lys og farger? Eller har du kanskje noen gode tips? Del gjerne i kommentarfeltet!